Krepšininkus vežantiems autobusams – aukščiausi higienos standartai

Europos vyrų krepšinio čempionato atrankos turnyro dalyviai gali būti ramūs – jų sveikatos priežiūrai keliami patys aukščiausi standartai. Vienas tokių – autobusų dezinfekavimas ir valymas, kurių metu „sprogdinama tikra dezinfekacijos bomba“. Po kiekvienos darbo dienos autobusai yra kruopščiai išvalomi ir papildomai dezinfekuojami garo sistema. Šios sistemos pagrindiniai du privalumai yra tokie, kad vieno autobuso dezinfekavimas trunka iki dešimties sekundžių.

Antras privalumas toks, kad yra išleidžiamas labai didelis garų kiekis, kuris patenka ant kiekvieno liečiamo paviršiaus taip užtikrinant maksimalų efektą. Dezinfekcijos procesas (poveikis į virusą) vyksta 90 minučių. Per jas dezinfekcinis rūkas reaguoja ir suskyla išnykdamas.

„Čempionatą aptarnaujantys vairuotojai privalo turėti neigiamą COVID-19 testą, kad galėtų vežti komandos narius ir aptarnaujantį personalą, kiekvieną rytą jiems matuojama temperatūra ir jeigu nustatoma didesnė nei 37,3 temperatūra, tuomet vairuotojas yra siunčiamas į namus, stebėti savo sveikatą ir elgtis pagal įmonės nustatytą tvarką. Darbo metu vairuotojai dėvi kaukes, autobuse yra sumontuoti dezinfekcinio skysčio dozatoriai, kuriais keleiviai gali naudotis. Taip pat autobusuose yra pažymėtos vietos, kuriose keleiviams negalima sėdėti, kad būtų išlaikomas vieno metro atstumas. Tokios yra pagrindinės priemonės, kad galėtume užtikrinti saugų keliavimą. Tokios aukštos higienos normos yra standartas pas mus šiuo metu. Tiek šio renginio, tiek kitų renginių metu be didelių iššūkių susitvarkome ir galime užtikrinti, kad tikimybė užsikrėsti koronavirusu važiuojant autobusu būtų visiškai minimali“, – teigė įmonės „Kautra“ Vilniaus filialo vadovas Karolis Kairaitis.

Įprastai tokiam turnyrui ir komandų pervežimui būtų skirti du autobusai, bet šiam turnyrui keliami reikalavimai, jog kiekviena rinktinė turėtų savo autobusą ir joms priskirtą vairuotoją.

Tyrimų rezultatai – autobuse užsikrėsti „Covid-19” rizika yra labai maža

„Covid-19” krizė parodė, koks svarbus yra keleivinis transportas, norint užtikrinti susisiekimą ir pagrindinių paslaugų tęstinumą. Šalyje įvedus karantiną ir drastiškai sumažėjus keleivių skaičiui, keleivinio susisiekimo rinką sukrėtė smūgis. Vežėjai buvo priversti sumažinti reisų skaičių, kad išlaikytų būtinojo susisiekimo tinklą.

Nepaisant mokslinių įrodymų trūkumo, visame pasaulyje buvo įvesti įvairūs ribojimai keleiviniame transporte, žmonės raginami vengti viešojo transporto ir keliauti automobiliu, dviračiu ar pėsčiomis. Tai paveikė žmonių elgesį, rizikos suvokimą viešosiose erdvėse, įskaitant iš viešąjį transportą, rašo „UITP” tarptautinė viešojo transporto asociacija.

Klaidingą nuomonę tenka keisti: atliktų tyrimų duomenys paneigia mitus apie nesaugų viešąjį transportą

„Šiai dienai, jau yra atliktas ne vienas mokslinis tyrimas, kuris parodė, kad viešasis transportas kelia daug mažesnę riziką nei buvimas kitose viešose vietose ar ypač privačiuose susibūrimuose. Deja, jis buvo pernelyg dažnai stigmatizuojamas be tvirtų argumentų ar tyrimų”, – teigė vienos didžiausių šalies keleivinio transporto įmonių UAB „Kautra” generalinis direktorius L. Skardžiukas.

Net ženkliai išaugęs viešojo transporto kelionių skaičius vasarą neturėjo tiesioginės įtakos Covid-19 atvejų daugėjimui.

Tarptautinės viešojo transporto asociacijos (UITP) išplatintame pranešime teigiama, jog yra surinkta pakankamai įrodymų, kad tinkamai rūpinantis higiena autobusuose, rizika užsikrėsti koronavirusu autobuse – labai maža. Naudojant visas rekomenduojamas higienos priemones, kelionės autobusu yra vienas saugiausių judėjimo būdų miestuose bei tarp miestų.

Prancūzijos sveikatos informacijos instituto „Sante Publique France” duomenimis, tik 1,2% „Covid-19” užsikrėtimų šalyje siejama su kelionėmis autobusais, kai dauguma – (24,9%) darbo vietose, (19,5%) mokyklose ir universitetuose, (11%) sveikatos priežiūros įstaigose, (11%) viešuose susibūrimuose bei (7%) privačiose šeimos šventėse.

Surinkti duomenys parodė, jog su viešojo transporto kelionėmis galima sieti vos 1,2% visų fiksuojamų Covid-19 atvejų. Žmonės turi daug didesnę riziką užsikrėsti savo darbinėje ar socialinėje aplinkoje, nei naudodamiesi viešuoju transportu.

Savo tyrimus apie COVID-19 plitimą pristatė ir lėktuvų gamintojai „Airbus”, „Boeing” ir „Embraer”. Tarptautinė oro transporto asociacijos (IATA) pranešime reziumuodama šių tyrimų rezultatus teigė, kad COVID-19 perdavimo rizika lėktuvų salonuose yra labai maža.

„Minimali rizika užsikrėsti keliaujant išlieka, tačiau iš viso, nuo pandemijos pradžios oro transportu keliavo 1,2 milijardo keleivių, iš jų tik 44 užsikrėtimo atvejai nustatyti lėktuvuose – tokia rizika užsikrėsti virusu yra tas pats, kaip būti nutrenkto žaibu”, – teigė Alexandre de Juniac, IATA generalinis direktorius.

Vežėjai naudoja papildomas apsaugos priemones

„Nuo krizės pradžios sprendėme šį klausimą labai rimtai. Autobusus dezinfekuodavome kruopščiai išpurkšdami saloną dezinfekciniu skysčiu. Įrengėme dezinfekcinio skysčio dozatorius, vairuotojams suteikėme visas reikalingas apsaugos priemones. Be visų rekomenuojamų priemonių taip pat įsigijome dezinfekcinio rūko sistemas, kuriomis papildomai dezinfekuojame tiek autobusus, tiek visas įmonės administracines bei viešas patalpas”, – pasakojo „Kautros” generalinis direktorius, pridėdamas, jog tarptautiniu mastu atliktų tyrimų rezultatas yra tas pats: transporto priemonės nėra padidintos infekcijos rizikos šaltinis.

Šaltiniai:

https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-09-08-012/
https://cms.uitp.org/wp/wp-content/uploads/2020/10/Policy-Brief-PTisCOVID-Safe.pdf

Kelionėms autobusais kyla grėsmių – užsimenama apie rinkos griūtį

Ne vieną dešimtmetį kurta Lietuvos tarpmiestinių autobusų rinka netrukus gali būti sugriauta, teigia vežėjų atstovai. Jie įžvelgia grėsmių keleivių ir nacionalinio saugumo interesams bei teigia, kad netoliaregiški institucijų sprendimai pandemijos laikotarpiu atrodo lyg „karas maro metu“.

Pasak Lietuvos keleivių vežimo asociacijos prezidento Gintaro Nakučio, jau kitų metų pirmąjį ketvirtį gali būti nutrauktos teisėtos ir galiojančios sutartys su 42 tarpmiestinius vežimus autobusais vykdančiomis bendrovėmis.

„Dėl pandemijos, lyginant su praėjusiais metais, vežėjai susiduria su daugiau nei dvigubai kritusiais keleivių srautais, dešimtimis milijonų negautų pajamų, milijoniniais nuostoliais ir neapibrėžtumu dėl tolesnės veiklos perspektyvų. Tą neapibrėžtumą tik sustiprina gręsiantis Konkurencijos tarybos įpareigojimas“, – sako G. Nakutis.

Liepą Konkurencijos taryba skyrė 43 tūkst. eurų baudą rinką prižiūrinčiai Lietuvos transporto saugos administracijai ir įpareigojo ją per 8 mėnesius nutraukti esamas sutartis su vežėjais. Tarybos vertinimu, 2018 metais, pratęsiant sutartis su vežėjais, buvo ribojama konkurencija ir į rinką negalėjo patekti nauji dalyviai, todėl juos būtina atrinkti iš naujo.

Šį sprendimą Lietuvos transporto saugos administracija, Lietuvos keleivių vežėjų asociacija, Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ ir atskiri vežėjai apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Teismo posėdis numatytas lapkričio 16 d.

Grėsmės keleiviams ir valstybei

„Vežėjai nieko nėra pažeidę, tačiau tapo įkaitais institucijų ginčo, kuriame gali nukentėti keleiviai“, – teigia G. Nakutis.

Jis pažymi, kad taisyklės, pagal kurias buvo pratęstos sutartys, neprieštarauja Konkurencijos įstatymui ir Europos Sąjungos teisės aktams, todėl vežėjus neramina, kad jas ketinama nutraukti nelaukiant teismo sprendimo.

„Kyla reali rizika, kad keleiviai negaus paslaugų. Be to, atsiranda grėsmių ir nacionaliniam saugumui. Nutraukus sutartis rinkoje galėtų atsirasti ir visuose maršrutuose dominuoti vos viena ar kelios, nebūtinai draugiškos Lietuvai, užsienio didžiojo kapitalo įmonės“, – sako G. Nakutis.

Pasak jo, vežėjai pasigenda valstybės pastangų saugoti vidaus rinką. Vežėjų vertinimu, gresiantis paslaugų sukoncentravimas ne tik eliminuotų rinkoje jau egzistuojančią konkurenciją, bet ir pablogintų valstybės mobilizacinius bei evakuacinius resursus karo arba Astravo atominės elektrinės avarijos atvejais.

Keleivių vežimo bendrovės „Kautra“ generalinis direktorius Linas Skardžiukas teigia, kad nuo pat nepriklausomybės atkūrimo patys vežėjai formavo rinką, investavo į naujus autobusus, atnaujino stotis, pagal keleivių poreikius organizavo maršrutus, kurie šiuo metu apima visą Lietuvos teritoriją.

„Tad kam yra naudinga pertvarkyti gerai veikiančią, valstybei nekainuojančią ir keleivių poreikius tenkinančią sistemą? Juk rinkoje dirba daugiau nei 40 vežėjų autobusais, geležinkelių vežėjas, o tarpusavyje aktyviai konkuruojama paslaugų kokybe ir kaina. Pandemijos laikotarpiu tokie sprendimai panašėja į karą su vežėjais maro metu“, – sako L. Skardžiukas.

Kreipėsi į vyriausybę

LKVA prezidentas G. Nakutis teigia, kad asociacija jau kreipėsi į Prezidentūrą, Vyriausybę, Susisiekimo ministeriją ir Seimo narius, prašydama spręsti tolimojo susisiekimo teisinio reguliavimo klausimus.

Pasak jo, į kreipimąsi jau sureagavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas, kuris Valstybės saugumo departamento paprašė įvertinti grėsmes, galinčias kilti dėl Konkurencijos tarybos sprendimo.

„Tikimės sulaukti didesnio dėmesio problematikai iš naujai išrinktų Seimo narių bei būsimos Vyriausybės. Būtina išsaugoti dešimtmečius kurtą tarpmiestinių autobusų rinką ir užtikrinti keleivių interesus“, – pažymi G. Nakutis.

Tarpmiestinio susisiekimo autobusais kasmet Lietuvoje pervežama apie 8,5 mln. keleivių, o rinkoje konkuruoja daugiau nei 40 vežėjų. Nuo 2017 metų į tolimąjį susisiekimą vežėjai yra investavę daugiau nei 30 mln. eurų.