Įteikė kauniečių dovanotus dviračius – pradžiugintos 33 šeimos

Šį trečiadienį po darbo miestiečiai rinkosi į Kauno autobusų stotį, kurioje vyko finalinis projekto „Nauja dviračio šeima” renginys. Jo metu daugiavaikėms šeimoms buvo išdalinti kauniečių padovanoti dviračiai. Trečius metus iš eilės vykusio projekto metu buvo surinkti 33 dviračiai, kuriais galės važinėtis jaunieji socialiai remtinų daugiavaikių šeimų nariai.

„Treti projekto metai, o dviračių kiekvienais metais nemažėja. Ačiū kauniečiams, kurie yra pagrindinis šio projekto variklis. Surinktus dviračius su partnerių pagalba sutvarkėme, sutepėme, nuplovėme ir perdavėme šeimoms. Smagu buvo matyti tiek daug šypsenų ir entuziazmo, stotyje jautėsi šventė. Dviračius gavo nuo mažiausių, kelių metų amžiaus kauniečių, iki paauglių”, – pasakojo projekto iniciatorės „Kautros” marketingo grupės vadovas Mindaugas Sakalauskas.

Renginio metu dviratininkų klubas „Dviratai – Daistatus” mokė jaunuosius dviratininkus kaip paruošti dviratį kelionei, kaip tinkamai sureguliuoti sėdynę. Policijos atstovai mažuosius dviratininkus mokė saugaus eismo, dalijo atšvaitus.

Keleivių vežėjai vertina pirmą mėnesį po pilno veiklos atnaujinimo

Birželio viduryje „Kautra” informavo atnaujinusi 95% savo tarpmiestinio pervežimo reisų. Praėjus mėnesiui vežėjai dalinasi įžvalgomis kaip pasikeitė keliautojų įpročiai, kurios kryptys atsigavo greičiau, kurių reisų dar laukiama.

„Bandome į situaciją žiūrėti pozityviai. Džiugu, kad neliko apribojimų kelionėms autobusais. Ne taip pozityviai nuteikia pasikeitę gyventojų įpročiai. Vyresni keleiviai išlieka mažiau mobilūs. Daugiau žmonių įsisavino nuotolinį darbą ar mokslą. Deja, mūsų darbui tai atsiliepia neigiamai. Kol kas į autobusus sugrįžo du trečdaliai keleivių jei lyginsime su praėjusiais metais”, – pasakojo „Kautros” generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Kautra tarpmiestiniai autobusai

Pavasarį tik atnaujinus tarpmiestinį susisiekimą, anot vežėjų, populiariausi maršrutai buvo į sostinę. Dabar situacija keičiasi – reisai į sostinę yra tie, kurie sunkiausiai sugrįžta į prieš metus buvusią situaciją.

„Tai stebina, nes po karantino Vilniaus kryptis buvo pirmaujanti. Vis tik reisų buvo mažiau, konkurencija taip pat buvo mažesnė. Siejame tai ir su sumažėjusia mokslų apimtimi. Kalbu ne tik apie studentus, bet ir įvairių kursų, tobulinimosi programų dalyvius. Dabar didžiajai daliai ugdymosi persikėlus į nuotolinį mokslą šių keleivių bent laikinai netekome. Jaučiame, kad žmonių, įmonių įpročiai pasikeitė”, – minėjo L. Skardžiukas pridūręs, kad po karantino keleivių mažiau vyksta taip pat Šilalės, Skuodo, Joniškio kryptimis.

Didžiausias keleivių srautas į pajūrį

Pasak vežėjų atstovo daugiausiai keleivių šiuo metu vyksta pajūrio kryptimi. Minima, kad į pajūrį eismas organizuojamas tokiomis pat apimtimis kaip ir 2019 metų vasarą.

„Važiuojame tiek pat reisų kaip ir pernai, autobusai važiuoja tokie pat, kad ir štai į Nidą keliauja dviaukštis autobusas. Vis tik keleivių skaičius neatitinka praėjusių metų. Nors pasiūla yra tokia pati, keleivių sulaukiame apie 80% srauto lyginant su praėjusiu sezonu”, – pasakojo pašnekovas.

Vežėjai mini, kad po karantino pasikeitė ir bilietų pirkimo tendencijos – keleiviai rečiau perka bilietus kasose, o internetinės bilietų prekybos skaičiai grįžta į įprastas vėžes.

Kautra autobusas

„Pardavimai bilietų kasose atsigauna sunkiai. Jei kalbėtume procentais tai būtų apie 55% iki tol buvusių pardavimų stotyje. Elektroninė prekyba tarpmiestiniais bilietais galima sakyti sugrįžo į įprastus skaičius – svyruoja tarp 90-100% lyginant su praėjusiais metais. Deja to negalėčiau pasakyti apie tarptautinį susisiekimą – kol kas internetu parduodama apie 20% bilietų, lyginant su 2019 metų vasara. Tam įtakos turi vis dar ribojamas keliavimas tarp šalių, žmonių atsargumas.

Manau  keleiviai per karantiną pakeitė savo įpročius, juos kiek paveikė ir viešoje erdvėje girdimas skatinimas įsigyti prekes ar paslaugas internetu, vengti atsiskaitinėjimo grynaisiais. Taip pat prie didesnio pirkimo internetu manau prisidėjo ir mobiliosios programėlės autobusubilietai.lt atsiradimas”, – kalbėjo Kauno autobusų stoties vadovė Laima Pakusienė.

Pradžioje daugiau siuntų nei keleivių

Pavasarį atnaujinę darbą vežėjai minėjo, kad pradžioje tikisi, jog siuntų pervežimas leis atsistoti ant kojų.

„Pradžioje tikrai buvo daugiau siuntų nei keleivių. Jei į autobusus šiuo metu sugrįžo du trečdaliai keleivių, tai siuntų apimtys šiuo metu yra pasiekusios 90% apimčių lyginant su praėjusiais metais. Karantinas be abejo padarė žalos – reikėjo susigrąžinti klientus, kuriuos praradome per kelias savaites kuomet buvome sustabdę darbą. Vis tik buvo proga ir atrasti naujų.

Šiuo metu terminalai visoje šalyje yra atnaujinę darbą. Įdomu pastebėti, kad padaugėjo atsiskaitymų kortelėmis. Klientai kaip įprato per karantiną taip ir liko”,  – pasakojo „Siuntos autobusais” vadovė Indrė Ūsaitė – Šlenderienė pridūrusi, kad vasaros metu viena iš populiariausių siuntų yra dviračiai.

Anot vežėjų atstovų autobusai ir toliau yra dezinfekuojami bei vėdinami prieš ir po reiso. Autobusuose prie įėjimo durų keleiviams sumontuoti dezinfekatoriai.

Kauno autobusų stotyje pristatyta „Vytautas gazuotas“ komanda

Pirmadienį per pietus į Kauno autobusų stotį skubėjusius keliautojus pasitiko neįprastas vaizdas ir garsus opozicinio šešių cilindrų variklio burzgimo garsas: prieš paradines duris prisiparkavo baltai mėlynas „Porsche 911 GT3 Cup“ automobilis. Savo komandą ir tikslus lenktynėse pristatė Arūnas Strumskis, Mindaugas Platūkis, Linas Skardžiukas ir Ramūnas Čapkauskas.

„Vytautas gazuotas“ – naujas komandos vardas, tačiau prie „Porsche“ automobilio vairo sės jau ne pirmą kartą „Aurum 1006 km“ lenktynėse dalyvausiantys vilkai. Arūnas Strumskis – puikiai žinomas ralio gerbėjams, Lietuvos čempionas ant žvyro, su Mindaugu Platūkiu ir Linu Skardžiuku ne kartą Palangoje važiavęs „Subaru“ automobiliais. Prie jų prisijungė ir nei vienų 1000 km varžybų nepraleidęs Ramūnas Čapkauskas.

„Kaip bebūtų keista, per šią istoriją man dar neteko važiuoti su „Porsche“ automobiliu. Labai smagu, kad dar būna pirmų kartų ir džiaugiuosi turėdamas galimybę pavažiuoti su tokiu automobiliu. Jo dar nebandžiau, bet kadangi tai yra gamykloje sukurtas ir subalansuotas automobilis, nemanau, kad iškils kokių nors problemų adaptuojantis prie jo“, – sakė didelį bagažą čempiono titulų tiek žiedinėse lenktynėse, tiek ralyje sukaupęs Ramūnas Čapkauskas.

„Vytautas Gazuotas“ komandos „Porsche 911 GT3 Cup“ automobilis yra toks pats, kokiu pernai „Aurum 1006 km“ lenktynes nugalėjo „Jutos“ komanda. „Porsche“ automobiliai Palangoje yra laimėję daugiausiai lenktynių ir įrodė, kad šios markės modeliai geriausiai tinka viešame kelyje įrengtos trasos specifikai. Vis tik sportininkai apie tikslus garsiai nekalba. Automobilis naujas, dar menkai pažįstamas, tad svarbiausiai šiemet jiems yra pasiekti finišą.

„Bent jau kvalifikacijoje pabandysiu paspausti. Nors jos rezultatas nėra pagrindinis dalykas, bet patekti į TOP3 būtų gražu. O lenktynių metu svarbiausia yra protingas bei sąlyginai atsargus važiavimas. O tada jau žiūrėsime, kur mus nuves tempas. Bet manau, kad klasėje galime kovoti dėl podiumo“, – išsiplėtė Ramūnas Čapkauskas.

Kauno autobusų stotis „Vytautas Gazuotas“ komandos pristatymui pasirinkta neatsitiktinai. „Aurum 1006 km“ lenktynės į Palangą pritraukia mases žmonių, užkemša miestą, kurorte kasmet atsiranda neregėtos eismo spūstys. Dėl to sportininkai kviečia žiūrovus rinktis autobusus.

Kauno autobusų stotis Kautra

„Mes kviečiame žmones vyksti į Palangą autobusais. Nesėdėti eismo spūstyse, neieškoti parkavimo vietų, ir juo labiau nemokėti už parkingą, o sėsti į autobusą ir ramiai bei patogiai nuvykti į kurortą,“ – kvietė „Vytautas gazuotas“ komandos lenktynininkas Linas Skardžiukas.

Palangos autobusų stotis – kaip tik pusiaukelėje tarp paplūdimio ir lenktynių trasos. Lenktynių savaitgalio metu trasos prieigose susidaro milžiniškos transporto spūstys, šalikelės pristatyto automobilių iki pat tos pačios autobusų stoties. Komanda ragina rinktis žalesnį transportą. Juolab kurorte yra išvystyta tokių transporto priemonių kaip dviračiai, elektriniai paspirtukai nuoma. Nors tai gali skambėti kontraversiškai, tačiau su „Porsche“ lenktyniausianti ekipa palaiko žalias idėjas.

„Visas pasaulis krypsta link ekologiškumo ir ekologiško transporto. Mes palaikome šias idėjas ir skatiname keliauti visuomeniniu transportu, o vidaus degimo variklius palikti sportui ir kovai trasose,“ – papildė „Vytautas Gazuotas“ komandos lenktynininkas L. Skardžiukas.

Į krepšį mėtė per autobuso užtvarą

Prieš pirmą kartą Lietuvoje rengiamą netradicinių metimų į krepšį turnyrą krepšinio lankus išbandė renginio vedėjai metę iššūkį autobusų vairuotojams. Netradicinės rungties dalyviai į krepšį mėtė per 3,6 metrų aukščio tarpmiestinį autobusą.

 „Metant trickshotus, svarbiausia yra įsikūnyti į kitą žmogų, o mano mėgstamiausias metimas – kablys iš toli, – kalbėjo renginio vedėjas Vytautas Mikaitis. – Visada noriu, kad atakuojant mane aplankytų Gintaro Einikio dvasia, nes būtų garantuota, jog pataikysiu.

Autobuso vairuotojas Andrius Venckus, laisvalaikiu žaidžiantis krepšinį, dalinosi iššūkio įspūdžiais.

„Na vairuoti autobusą šiek tiek lengviau nei per jį mėtyti į krepšį. Autobusas beveik keturių metrų aukščio, tai gynyba rimta buvo, smagi patirtis. Su draugais pažaidžiam krepšinį savaitgaliais. Į žaidimo pabaigą pamėtom ir netradicinius metimus. Kartą įmečiau tris kartus iš eilės nuo aikštės vidurio. Toks kol kas mano didžiausias tokio tipo metimų pasiekimas, – pasakojo “Kautros” tarpmiestinio autobuso vairuotojas.

Šį ketvirtadienį Kaune prie „Krepšinio namų“ esančioje krepšinio aikštelėje #LKFtrickshot turnyro dalyvių pasirodymus vertins buvusi krepšininkė Dalia Belickaitė, Lietuvos rinktinės žaidėjai Rokas Jokubaitis bei Donatas Motiejūnas.