Autobusų stotis džiaugiasi traukinių keleiviais

Jau praėjo mėnuo kai dėl geležinkelio darbų nuo Kauno geležinkelio stoties iki Palemono sustabdytas traukinių eismas. Keleiviai vykstantys į Vilnių arba iš jo traukiniais keliauja nuo laikinosios stoties įsikūrusios Palemone, kurią gali pasiekti specialiu autobusu.

Šiais atsiradusiais keleivių nepatogumais naudojasi tarpmiestinių autobusų vežėjai. Apie išaugusius keleivių srautus, dėl to kylančius iššūkius, pasakoja Kauno autobusų stoties vadovė Laima Pakusienė.

“Na lūkesčiai tikrai išsipildė – stotyje matome tikrai daugiau keleivių. Palyginome pardavimus stoties kasose su laikotarpiu prieš geležinkelių atkarpos uždarymą. Pokytis – 24 %. O dar yra pardavimai internetu, pardavimai autobusuose. Manau stotis sulaukia daugiausiai keleivių nuo jos atnaujinimo. Kiek teko bendrauti su vežėjais, jie mato gan ženklų pardavimų padidėjimą Vilniaus kryptyje”, – pasakojo autobusų stoties vadovė.

Keleiviai pamėgo savitarnos kasas

Pasak stoties vadovės pardavimai padidėjo ne tik standartinėse kasose, bet ir savitarnos kasose, kuriose keleiviai gali savarankiškai įsigyti autobuso bilietus.

“Šiose kasose pardavimai lyginant su praėjusių metų birželio mėnesiu padidėjo net 67 %. Tai daugiau jaunimo pamėgtas bilietų pirkimo punktas. Aišku prie šio pakilimo prisideda ir puikūs vasaros orai, kuomet padaugėja keliautojų į pajūrį. Vis tik iš ilgametės patirties jaučiame, kad keleivių yra daugiau nei įprastą vasarą”, – pasakojo L. Pakusienė.

Anot pašnekovės stoties darbuotojai atskiria naujus keliautojus, anksčiau vykusius traukiniais. Tai ypač jaučia informacijos skyriuje dirbantys darbuotojai.

“Tarpusavyje juokaujame, kad daugiausiai darbo dėl padidėjusio srauto į Vilnių tenka informacijos darbuotojams. Traukinių ir autobusų keleiviai yra gan aiškiai pasiskirstę. Tad dabar buvusiems traukinių keleiviams reikia priprasti prie naujos stoties. Galbūt naujas keleivis dar nežino iš kurios aikštelės išvyksta autobusai, kur yra tualetas ar kur gali parkuoti automobilį. Tad informacijos personalas tikrai turi papildomo krūvio”, – pasakojo L. Pakusienė, pridūrusi, kad vasaros metu ypač padaugėjo keleivių stotyje besinaudojančių “Parkuok ir važiuok” paslauga.

Džiaugiasi ir vežėjai

Per dieną Vilniaus kryptimi iš Kauno autobusų stoties keleiviai vežami 59 reisais. Šiuos reisus aptarnauja šeši skirtingi keleivių vežėjai.

“Keleivių pagausėjimas tikrai jaučiasi. Laikais kai važiuodavo 19 ar 30 vietų autobusai, dabar važiuoja dideli 50 vietų autobusai. Ir jie važiuoja pilni. Palyginus šių metų gegužės – birželio laikotarpį su praėjusių metų matome 60% pajamų išaugimą Vilniaus kryptimi. Tai geri skaičiai. Tikiu, kad dalis  traukinių keleivių išbandę keliones naujais autobusais jas tęs ir atnaujinus traukinių darbą”, – kalbėjo “Kautros” marketingo vadovas Mindaugas Sakalauskas.

Autobusų stotyje pristatė ilgiausią Lietuvoje maketą

Ketvirtadienį per pietus Kauno autobusų stotyje buvo pristatytas ilgiausias maketas Lietuvoje – keleiviai ir miestiečiai galėjo susipažinti su ką tik pagamintu “Lynų kelio” keltuvo maketu. Beveik 8 metrų ilgio ir 1,5 pločio maketą stoties keleivių laukimo salėje pristatė įmonės valdančios keltuvą direktorius ir maketo kūrėja.

“Visi pastatai ir miesto dalis daryta be brėžinių, iš nuotraukų. Tad reikėjo kruopštumo norint viską tinkamai paruošti, nepamesti mastelio”, – pasakojo maketo kūrėja Airinga Valiulytė, “Idėja Tau” kūrybinės dirbtuvės.

Ruošdama maketą kūrėja sunaudojo daugiau nei 2 kilogramus specialios flokavimo žolės, 6 kg lipalo ir net 10 kg glaisto. Įdomus faktas – makete viso yra net 1 800 medžių!

“Maketą kūriau laisvu nuo darbo laiku, man tai yra hobis, tarsi meditacija, nusiraminimas po darbo dienos. Tad visas darbas užtruko 9 mėnesius. Kaip juokauju, maketas beveik kaip vaikas gimė po 9 mėnesių”, – juokėsi maketo kūrėja.

Maketas pabuvęs kelis mėnesius Kauno autobusų stotyje keliaus į Druskininkus ir bus eksponuojamas vienoje iš miesto sanatorijų.

“Norėjome, kad kauniečių kurtas maketas pradžioje būtų eksponuojamas Kaune. O ir Kauno autobusų stotis sulaukia daugybės skirtingų miestų keleivių, tad tikimės maketą pamatys ne tik kauniečiai, bet didelė dalis šalies keleivių”, – pasakojo “Kautros keltuvų” direktorius Gintautas Pakusas.

Keltuvas Druskininkuose darbą pradėjo 2015 metais. Jo trasa siekia 1 161 metrą, keleiviai keliami viso keturiais keltuvais. Tai vienintelė tokio tipo susisiekimo priemonė Lietuvoje. “Lynų kelio” keltuvą, veikiantį Druskininkuose, valdo UAB “Kautros keltuvai”.  

Alytiškiai įvertino viešąjį transportą

Praeitų metų pabaigoje pradėjus važiuoti naujiems autobusams, šį pavasarį įdiegus elektroninį bilietą Alytus tapo dar vienu Lietuvos miestu, turinčiu šiuolaikišką ir modernų viešąjį transportą. Kaip alytiškiai vertina susisiekimą mieste, kokias naujoves pamėgo labiausiai po atliktos keleivių apklausos pasakoja vežėjai.

Švara ir aptarnavimas – svarbiausi prioritetai

Apklausus alytiškius kam jie kelionės metu skiria didžiausią prioritetą didžioji dalis rinkosi švarą autobuse (23,6% apklaustųjų). Nedaug atsiliko kitas keleiviams svarbus aspektas – mandagus aptarnavimas, sulaukęs 22,3% apklaustųjų pasirinkimo.

Paklausus kokie papildomi privalumai autobusuose jiems svarbiausi, keleiviai atsakė, jog garsiniai signalai, informuojantys apie stoteles (35%) bei elektroninės švieslentės (28,6%).

Taip pat alytiškiai buvo paprašyti įvertinti autobusų grafikų laikymąsi. Dažniausias pasirinkimas buvo 8 balai.

“Be abejo visko būna – ir pavėluoja autobusai, gal kuris ir anksčiau atvyksta, bet turime tikslą ažiuoti maksimaliai tiksliai. Turime tam visus įrankius, kad galėtume kuo tiksliau išpildyti grafiką ir to siekiame. Nuolat dirbame šiuo klausimu su vairuotojais. Manau aštuonetas yra geras pažymys, bet taip pat parodo, kad dar turime kur tobulėti”, – pasakojo UAB “Kautra” marketingo vadovas Mindaugas Sakalauskas.

Noriai naudojasi e.bilietu

Paklausus miestiečių kodėl jie renkasi už keliones mokėti eletroniniu bilietu didžioji dalis (38,9 %) minėjo jog dėl greitesnio atsiskaitymo. Antras populiariausias miestiečių pasirinkimas buvo – dėl pigesnių bilietų (26,4 %).

“Didžiųjų miestų patirtis parodė, kad e.bilietas suteikia bene svarbiausią privalumą – greitį. Nereikia laukti eilėje prie autobuso, ieškoti piniginės, skaičiuoti grąžos. Atrodo privalumas paprastas, bet šiais laikais visi nori taupyti laiką ir keliauti paprasčiau”, – kalbėjo M. Sakalauskas, pridurdamas, kad vis daugiau e.bilietų papildoma internetu www.autobusubilietai.lt.

Alytaus miesto keleivių apklausa buvo vykdoma internetu, joje dalyvavo virš 500 respondentų. Apklausa atlikta vežėjo iniciatyva, siekiant gerinti teikiamas paslaugas.

E.biliete – kelionės kreditavimas

Vežėjai taip pat pamini dar ne visiems keleiviams žinomą e.bilieto privalumą – kelionės kreditavimą jei e.biliete yra nepakankamas lėšų likutis. Atsiskaitant vienkartiniu e.bilietu, bet neturint pakankamai lėšų padengti viso bilieto sumos, kelionė yra kredituojama ir trūkstama suma yra nuskaitoma iš vėliau atlikto elektroninė piniginės papildymo.

“Tarkime paprastas pavyzdys – elektroninėje piniginėje turite 0,40 ct, o bilietas kainuoja 0,60 ct. Jums nuskaitomi iš kortelės ęsami 0,40 ct ir piniginėje lieka – 0,20 ct. Atlikus piniginės papildymą skirtumas nuskaitomas automatiškai. Keleiviui tai patogu ir palanku”, – pasakojo “Kautros” atstovas.


Naujoje autobusų stotyje skambėjo moksleivių dainos

Pirmadienį naujojoje Prienų autobusų stotyje skambėjo muzikos garsai – koncertą surengė Prienų meno mokyklos moksleiviai. Sausakimšoje stoties laukimo salėje pasirodymus atliko nuo 3 iki 16 metų amžiaus muzikantai. Koncerto metu surengta per 20 muzikinių pasirodymų.

“Šiuo renginiu norėjome pakviesti prieniškius į naująją stotį. Juk ne visi miestiečiai keliauja autobusais, bet atėję pasiklausyti jaunųjų muzikantų turėjo progą susipažinti su atnaujinta ir modernia stotimi, išgerti kavos. Smagu, kad susirinko tikrai daug žmonių. Matėsi, kad ir vaikams patiko pasirodyti tokioje nekasdienėje aplinkoje”, – pasakojo “Kautros”, valdančios Prienų autobusų stotį, marketingo vadovas Mindaugas Sakalauskas.

Rekonstruota Prienų autobusų stotis darbą pradėjo birželio 6 dieną. Autobusų stoties rekonstrukcijos vertė – 400 tūkst. €. Projektas finansuotas iš Europos sąjungos fondo ir Prienų rajono savivaldybės lėšų. Autobusų stoties operatorius – keleivių vežėja „Kautra”.

Atidaryta rekonstruota Prienų autobusų stotis

Šį ketvirtadienį po metų statybų duris atvėrė dar viena autobusų stotis – prieniškiai ir miesto svečiai dalyvavo rekonstruotos autobusų stoties atidaryme.

Pristatyme dalyvavę Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas bei „Kautros” generalinis direktorius perkirpo simbolinę atidarymo juostą.

“Džiaugiuosi, kad šiandien Prienuose galime atidaryti dar vieną naują ir modernų objektą. Ir taip miestas gali judėti pirmyn ir augti. Tikimės, kad keleiviams patiks stotis ir jų kasmet vis daugės”, – kalbėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.

Naujosios stoties keleivių laukimo salė daug erdvesnė, iš jos keleiviams patogu matyti atvykstančius autobusus. Autobusų stotyje įsikūrusi kepyklėlė, veikia bilietų kasos, siuntų terminalas,  įrengtas viešasis tualetas.

Laimėjusi savivaldybės skelbtą konkursą autobusų stoties operatoriumi tapo keleivių vežėja UAB “Kautra”. Pagal susitarimą įmonė autobusų stotyje veiklą vykdys 10 metų.

“Matydamas tiek daug susirinkusių žmonių į stoties atidarymą žinau, kad keleiviai ir toliau sėkmingai keliaus į Prienus ir iš jų. Gražu matyti atnaujintą stotį, kurioje ir darbuotojai, ir keleiviai galės jaustis patogiai. Smagu, kad savivaldybė ryžosi ir įgyvendino šį projektą”, – minėjo “Kautros” generalinis direktorius.

Autobusų stoties rekonstrukcijos vertė – 400 tūkst. €. Projektas finansuotas iš Europos sąjungos fondo  ir Prienų rajono savivaldybės lėšų.

Kaune nebeliks maršrutinių taksi

Nuo liepos 1 dienos Kaune nebeliks maršrutinių taksi. Bendrovei „Kautra“ pranešus apie nuostolingos veiklos sustabdymą, miestas pasiruošė maršrutinių taksi pakeitimui mažais ir dideliais autobusais. Maršrutinių taksi paslaugas bendrovė Kaune teikė nuo 2014 metų.

„Dirbome mieste 5 metus, turėdami didelį norą, viziją Kaune keleivius vežti moderniai ir šiuolaikiškai. Vis tik pamatėme, kad teikdami socialinę paslaugą negalime tikėtis komercijos ir patiriami nuostoliai yra per dideli. Dėkojame keleiviams, kurie iki šiol rinkosi maršrutinius taksi kelionėms mieste. Miestas viešąjį transportą puikiai vysto savarankiškai, perkami nauji autobusai, troleibusai. Jaučiamės, kad mūsų misija yra atlikta”, – teigė bendrovės „Kautra“ direktorius Linas Skardžiukas.

Anot Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Kero, įstatymai deja neleidžia savivaldybei subsidijuoti nuostolingos maršrutinių taksi paslaugos. Todėl siekiant kuo mažesnių nepatogumų kauniečiams, maršrutinius taksi Kauno gatvėse pakeis nauji autobusų maršrutai, kiti bus dažninami arba pratęsiami.

Mobilizuotos pajėgos

„Atsižvelgdami į  padidėjusias paslaugų apimtis dirbantiems vairuotojams atostogas planuojame taip, kad būtų užtikrintas visokeriopas keleivių aptarnavimas bei būtų patenkinti vairuotojų atostogų poreikiai“, – sakė bendrovės „Kauno autobusai“ Transporto eksploatacijos direktorius Rimas Stankaitis.

Maršrutinių taksi vairuotojais taip pat bus pasirūpinta – dalis jų pereis dirbti į “Kauno autobusų” įmonę, dalis liks dirbti „Kautros“ tarpmiestiniuose maršrutuose.

R. Stankaičio teigimu, nuo rugsėjo keleivius Kauno gatvėmis pakvies keliauti naujais mažos talpos autobusais. Juose galios visos lengvatos, kuriomis šiuo metu naudojasi autobusų ir troleibusų keleiviai.

Siekiant užtikrinti didesnį keleivių saugumą bei išlaikyti maršruto reguliarumą, naujieji mažos talpos autobusai keleivius įlaipins ir išlaipins tik stotelėse. 

Rinkdamiesi šiai dienai įprastą galimybę per 30 min. nuo kelionės pradžios persėsti į kitą transporto priemonę, keleiviai į visas viešajam transportui priklausančias transporto priemones (troleibusus, didelės ir mažos talpos autobusus) per 30 min. galės persėsti nemokamai. Viešojo transporto tinkle likus vieningai bilietų rūšių ir kainų sistemai, visame viešajame transporte bus taikoma dabar veikianti lengvatų sistema.

Svarbi informacija

Nuo birželio 15 d. iš pardavimų išimamas terminuotas maršrutinių taksi bilietas, tad turintys terminuotą bilietą juo galės naudotis iki liepos 1 d. Pinigų suma turima kortelėje galės būti išnaudota žymėti bilietus autobusuose ir troleibusuose.

Daugiau informacijos apie naujus maršrutus ir tvarkaraščius nuo liepos 1 d. kviečiame ieškoti interneto svetainėse: www.kaunoautobusai.lt, www.kvt.lt bei www.stops.lt/kaunas Informaciją nemokamu telefonu 8 800 20 000 teiks kauniečių aptarnavimo centras „Mano Kaunas“.