Ugningas koncertas autobusų stoties keleiviams užbaigė vasarą

Šį ketvirtadienį Kauno autobusų stoties keleiviai laukę savo autobusų per pietus liko maloniai nustebinti. Stotyje netradicinį koncertą surengė Sakartvelo (Gruzijos) muzikos grupė „Bani Folk Band“.

Šitaip buvo pažymėtas Sakartvelo nepriklausomybės šimtmetis ir dar kartą atšvęsta draugiška Lietuvos ir Sakartvelo draugystė.

„Kaunas – tai miestas, esantis nacionalinių ir tarptautinių kelių kryžkelėje. O šalies centre esanti Kauno autobusų stotis tarsi ir apjungia visas kryžkeles“ – teigia koncerto organizatorius Žilvinas Švarplys.

Klausytojai įvertino iniciatyvą, panorusių išgirsti ir pabendrauti su choro atlikėjais netrūko. Iniciatyva pasiteisino.

„Kauno autobusų stotis yra tarsi kryžkelė, į kurią arba sugrįžtama, arba keliaujama norima kryptimi į kitą miestą. Šį kartą į Kauną atvežėme ugningąją Gruziją ir, regis, pataikėme“, – šyptelėjo bendrovės „Kautra“ marketingo atstovas Mindaugas Sakalauskas.

Į darbą dviračiu keliauja ir direktoriai

Kai galvojame apie įmonių vadovus, vykstančius į darbą viešuoju transportu ar dviračiu, dažniausiai mąstome apie vakarus ar holivudo filmus. Bet kartais pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Apie keliavimą į darbą dviračiu pasakoja keleivių vežėjos “Kautra” generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

“Galva ir taip visuomet užimta planais, projektais. Patinka ryte tiesiog ramiai praminti ir per daug neapkrauti savęs mintimis. Važiuoji, saulė kyla, miestas bunda. Siūlyčiau kiekvienam bent vasarą išlipti iš automobilio. Kitomis akimis pamatai miestą”, – pasakojo L. Skardžiukas.

Pasak Lino į darbą ir atgal jis kasdien numina po 7 kilometrus. Kelionė dviračiu į darbą pašnekovui padeda palaikyti ir formą.

“Nesinori užsisėdėti prie stalo ir susitikimuose. Reikia pajudėti. O tam galimybių per darbus nėra daug. Tad kelionė dviračiu į darbą iš dalies tai atperka”, – kalbėjo dviratininkas.

Dviratis autobusu Kautra Linas Skardžiukas

Į darbą Žemuosiuose Šančiuose pašnekovas važiuoja Panemunės šilu palei Nemuną.

“Kaunas – žalias miestas, tad smagu, kai gali važiuoti ne tik kartu su automobiliais, bet ir miškais, parkais. Kai pavažiuoji šilu apsuptas gamtos, supranti kokios užterštos gatvės nuo eismo”, – minėjo pašnekovas.

L.Skardžiukas pasakoja, kad į darbą dviračiu važiuoja tik vasarą ir, kad keliones dviračiu riboja ne tik šilti orai.

“Prasidės rugsėjis ir baigsis mano sportas bei kasdienės kelionės dviračiu. Turiu moksleivę dukrą, tad reikia nuvežti ir į mokyklą, ir pasiimti iš būrelio. Tikiuosi savaitgaliais bent bus proga daugiau išminti”, – kalbėjo “Kautros” direktorius.

Pašnekovas taip pat mini, jog kiekvienais metais pavasarį ir rudenį su kolegomis vyksta į dviračių žygius skirtinguose Lietuvos kraštuose. Didesnė kompanija kelionėms renkasi autobusus, kad galėtų  keliauti kartu visi ir gabentis dviračius.

“Kokie keliavimo dviračiu minusai? Kad į darbą ateini su nuo šalmo pašiauštais plaukais”, – juokėsi pašnekovas.

Tarpmiestiniai autobusai – paskui besikeičiančius poreikius

Lietuviai savo šalyje keliauti mėgsta – per metus vien tarpmiestiniais maršrutais važiuoja dešimtys milijonų keleivių. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog augant ekonomikai, viešasis transportas turėtų virsti antraeiliu, tačiau aktyviai įsiliejanti Z karta keičia ir šio žaidimo taisykles.

Keliauti viešuoju transportu – atiduoti daugiau laiko sau

Kaip teigia sociologai, šiuolaikinė karta mieliau dalijasi, nuomojasi, skolinasi nei turi patys.  Tai reiškia, jog prisirišimas prie konkrečios vietos ir daiktų jiems nėra toks įprastas, koks buvo ankstesnėms kartoms. Vyresnieji šias savybes gali traktuoti kaip nesusitupėjimą ir gyvenimą šia diena, tačiau šiuolaikinė karta žiūri daug plačiau nei iš jos tikimasi – ji siekia mažiau vartoti, labiau tausoti aplinką ir laisviau keliauti.

Kautra kelionė naujais autobusais

Keleivių vežėjo „Kautra“ atstovas Mindaugas Sakalauskas teigia, jog dalijimosi ekonomikai ir pakitusiems gyventojų poreikiams šiandien yra ruošiami net ir tarpmiestiniai autobusai, mat jauni žmonės aktyvūs, daug keliauja, dažnas jų keliaudamas ir dirba, todėl kelionė autobusu privalo būti patogi.

Nemažai jaunosios kartos lietuvių kuriasi ir užmiestyje arba mažesniuose miesteliuose šalia didžiųjų miestų, o vertindami savo laiką į darbą vyksta ir tarpmiestiniu transportu.

Tai atitinka šiandienos dvasią, kuomet resursų eikvojimas tampa vis mažiau madingas, tačiau akivaizdu, jog tokia sistema gali sėkmingai veikti tik tuomet, jei yra patogi keleiviams. M. Sakalauskas patvirtina, kad yra tarpmiestinių maršrutų, kurie savo dažnumu nenusileidžia miesto maršrutams.

Pavyzdžiui, autobusas iš Birštono į Kauną išvažiuoja kone kas pusvalandį, todėl ilgai laukti netenka niekam.

Patogi kelionė Kautros autobusu

Keleiviai vertina, kad kelionės į darbą metu dar gali spėti išgerti rytinę kavą, paskaityti naujienas, knygą ar, galiausiai, dar pamiegoti. Didmiesčiuose dirbantys, tačiau gyvenantys užmiestyje, įvertina dar ir kamščiuose praleistą laiką. Pašnekovas tikino, jog, pavyzdžiui, kelionė autobusu iš Vilniaus centro 7.30 ar 17.30 laiku autobusu gali trukti gerokai, kartais net daugiau kaip pusvalandžiu trumpiau nei važiuojant automobiliu.

Visuose tarpmiestiniuose autobusuose jau tapo įprasta rasti nemokamą internetą, nemokamų filmų, elektros lizdus. „Dar vienas sprendimas, sulaukęs itin teigiamos keleivių reakcijos – galimybė vežtis dviratį nemokamai. Sprendimas savalaikis, patogus, ekologiškas, todėl ypač jaunimo buvo labai palankiai sutiktas.

Kasmet įsigyjama vis daugiau dviračių laikiklių, dėl esamos paklausos atsirado netgi išankstinės dviračio vežimo vietos rezervacijos paslauga“, – pasakojo Mindaugas bei dalijosi įžvalgomis, jog net ir keliaudami į darbą tarpmiestiniais autobusais, žmonės vežasi dviračius. „Juk patogu – atkeliauji iki miesto, sėdi ant dviračio ir jau darbovietėje“, – teigė Kautra atstovas.

Naudojasi efektyvumo siekiantis verslas

­­­­„Kautros“ atstovas taip pat atkreipia dėmesį į tai, jog tarpmiestinių kelionių autobusu privalumus pamažu atranda ir verslas.  „Dažnai galime pastebėti, jog didesnius atstumus tarp miestų didelė dalis žmonių įveikia važiuodami automobiliu po vieną.

Elektros lizdai Kautros autobusuose

Tačiau netgi ir verslo kelionės autobusu gali būti daug paprastesnės ir efektyvesnės nei įmonės ar nuosavu transportu, nes tuo metu, kai reikia sutelkti dėmesį į vairavimą, būtų galima ir į elektroninius laiškus atsakyti, ir atlikti daugybę kitų darbų. Jau nekalbu apie vairavimo pavargus žalą – specialistai tai prilygina lengvam girtumui“, – svarsto M. Sakalauskas.

Jis taip pat pabrėžia, jog tarp keleivių pastaraisiais metais nauju hitu tapo elektros rozetės. Anot pašnekovo, tai gali būti rimta priežastimi renkantis vežėją ar reiso laiką.

 

Kaune atnaujinama dalis mikroautobusų maršrutų trasų

Nuo rugpjūčio 27 dienos maršrutiniams taksi Kaune pradėjus važiuoti pagal rudens tvarkaraščius, keičiasi ir dalis maršrutų atkarpų – pasikeitimai apima 51, 52, 53 ir 54 maršrutus.

“Visuomeninis transportas yra tarsi gyvas organizmas, kuris nuolat keičiasi, prisitaiko. Su miesto natūraliais pokyčiais turime keistis ir mes. Manau turime važiuoti, ten kur yra keleiviai ir jų poreikiai”, – apie poreikį keisti dalį maršrutų kalbėjo UAB “Kautra” generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

51 maršrutas važiuos į Klinikas, Parodos kalnu

Nuo rugpjūčio 27 dienos 51 maršrutas nebevažiuos Vydūno alėja ir sugrįš į buvusį maršrutą – važiuos toliau Savanorių prospektu, užsukdamas į Klinikas. Iš Klinikų keleiviai Aleksoto link važiuos pro Parodos g. kalną, Kęstučio gatvę.

51 maršrutas Kaune maršrutiniai taksi

“Sugrįžtame į buvusį maršrutą Savanorių prospekte pridėdami Klinikas ir Parodos kalną. Matome daug potencialo šioje atkarpoje. Dar labiau pagerinsime kauniečių susisiekimą su bene svarbiausia gydymo įstaiga mieste”, – kalbėjo vežėjų atstovas.

Taip pat 51 maršruto mikroautobusai nuo “Urmo” link Partizanų gatvės važiuos Pramonės ir Krėvės prospektu. Iki tol buvo važiuojama pramonine Garažų gatve.

Susisiekimo pokyčiai Panemunėje

52, 53 ir 54 maršrutų pakeitimai labiausiai palies Panemunės mikrorajoną. 53 maršrutas šiuo metu į Rokus važiuoja ne tiesiausiu keliu, o pietiniu aplinkkeliu pro Onkologijos ligoninę. Įvykdžius pasikeitimus, nuo rugpjūčio 27 dienos maršrutiniai taksi į Rokus važiuos tiesesniu keliu – Plytinės ir Vaidoto gatvėmis. Kauniečiai daug greičiau galės pasiekti Rokus bei miesto centrą iš jų.

53 maršruto pakeitimas Kaune

“Šiais pakeitimais norime pagreitinti keliones ir nuvykti į vietą tiesiausiu keliu. Miestiečiai mus ir renkasi dėl to, kad vežame greičiausiai. Stebime situaciją, analizuojame duomenis, kauniečių atsiliepimus ir koreguojame maršrutus”, – kalbėjo vežejų atstovas.

Į Onkologijos ligoninę kitu maršrutu

Po naujų pakeitimų 52 maršruto autobusai važiuodami į Vaišvydavą nebeužsuks į Onkologijos ligoninę.  Pagal įmonės turimus duomenis keleivių skaičius į ją per pastaruosius metus yra sumažėjęs kelis kartus. Atlikus pakeitimus pagreitės susisiekimas su Vaišvydava bei iš jos keliaujantiems į miesto centrą.

52 maršruto pakeitimas Onkologijos ligoninė maršrutiniai taksi Kaune

“Atlikus minėtų dviejų maršrutų pakeitimus Onkologijos ligoninė neliks be susisiekimo – pakeitus 54 maršrutinio taksi trasą nuo Panemunės tilto bus važiuojama per Smetonos alėją iki Onkologijos ligoninės. Nors į šią ligoninę vykstančių keleivių kiekis mažėja, negalime jos palikti be visuomeninio transporto”, – kalbėjo L. Skardžiukas.

54 maršruto pakeitimas Kauno mieste maršrutiniai taksi

Vietoje Jonavos g. važiuos Neries krantine

52 maršruto laukia pokyčiai ne tik Panemunėje, bet ir Vilijampolės mikrorajone. Iki šiol nuo Varnių gatvės maršrutiniai taksi Kauno pilį pasiekdavo važiuodami Jonavos gatve. Po pakeitimų maršrutiniai taksi iki centro važiuos Neries krantine.

“Tikėjomės progreso iš Jonavos gatvės atkarpos, bet skaičiai rodo visai kita. Norime važiuoti, ten kur yra mūsų klientas, kur gyvena kauniečiai. Taip tikimės dar labiau pagerinti susisiekimą tarp Šilainių ir Vilijampolės mikrorajonų bei pastarųjų su centru”, – kalbėjo pašnekovas.

52 maršrutinio taksi trasos pakeitimas Kauno mieste

Anot įmonės atstovo pakeitimai daromi matant besikeičiančias tendencijas ir matuojant keleivių srautus.

“Maršrutų trasų atnaujinimas yra natūralus procesas. Šiais itin didelio tempo laikais, turime reaguoti į keleivių poreikius ir siūlyti jiems naujus variantus. Keičiame trasas sulaukę gyventojų pageidavimų, matydami atkarpas, kuriose keleiviai nevažiuoja, įvertinę ekonominius rezultatus. Nesame dotuojami miesto savivaldybės. Užsidirbame viską patys, tad ir nuolatos siekiame optimizuoti maršrutus, kad galėtume vežti keleivius tinkamiausiomis trasomis, ten kur jų srautai yra didžiausi”, – minėjo “Kautros” atstovas.

Naujais maršrutais Kauno mieste maršrutiniai taksi pradės važiuoti nuo rugpjūčio 27 dienos. Detalius naujų ir esamų maršrutų grafikus galite rasti www.kvt.lt bei “Trafi” programėlėje.

Maršrutinių taksi Kaune žemėlapisAtsisiųsti žemėlapį

Nekasdienė proga – vairuotoju dirba vienoje įmonėje jau pusę amžiaus

Sigitas Sakalauskas į Kauno autobusų stotį ketvirtadienį vakare užsuko ne kaip paprastas vairuotojas. Jo laukė kolegos su gėlėmis ir sveikinimais. Sigitas minėjo labai nekasdienišką progą – jis jau 50 metų dirba vairuotoju vienoje įmonėje. Vairuotojas Sigitas darbą “Kautroje” pradėjęs 1968 metais rugpjūčio 15 dieną pasakoja apie tai kaip keitėsi darbas per pastarąjį pusę amžiaus.

“Kai pagalvoji viskas labai pasikeitė. Ir autobusai, ir eismas, ir patys keleiviai. Jei anksčiau vairavau senus LAZ ar Ikarus autobusus, tai dabar tenka naujus, modernius autobusus. Kondicionieriai, internetai, saugumo technika. Daug lengviau. Eismo sąlygos be abejo sudėtingesnės, juk prieš 50 metų automobilių buvo mažiau. Keleiviai manau tapo reiklesni, gali pasirinkti su kuo vyks. Dabar ir dviratį norintis gali pasivežti ir žmonės su negalia gali keliauti paprastai. Anksčiau to nebuvo, – pasakojo 50 metų “Kautroje” vairuotoju išdirbęs Sigitas.

Nors ir garbaus amžiaus Sigitas rūpinasi savo sveikata – anksčiau į darbą nuolatos eidavo pėsčiomis. Kolegos vairuotoją išskiria kaip mylintį ir besirūpinantį autobusais.

“Sigitas visuomet pasižymėjo meile technikai, labai rūpindavosi autobusais. Net būna ateina per laisvą dieną savanoriškai išlydėti porininką į kelią. Sigitą vertiname pagal jo atsidavimą darbui, profesionalumą ir rūpestingumą. O ne pagal metus”, – pasakojo “Kautros” eismo tarnybos vadovas Alvydas Periokas.