Kraujo donorystės akcija „Kautroje”

Kauno klinikų Kraujo centras lankėsi „Kautroje” ir surengė kraujo donorystė akciją. Jos metu surinktas kraujas skirtas Kauno klinikose gydomiems pacientams iš visos Lietuvos.

„Džiaugiamės, kad tokia didelė įmonė atsiliepė į mūsų prašymą prisidėti. Visuomet malonu matyti savanorius entuziastingai ateinančius ir aukojančius kraują. Tikimės tai paskatins ir kitas Kauno įmones taip aktyviai dalyvauti kraujo donorystės akcijose, – UAB „Kautra” kolektyvo iniciatyvą giria Kraujo centro vadovė Jolanta Jeroch.

Kraujo donorystės akcijoje dalyvavo 33 „Kautros”  darbuotojai.

„Esame socialiai atsakinga įmonė, tad sulaukę skambučio iš Kraujo centro iš karto pradėjome planuoti akcijos datą. Nuoširdžiai džiaugiuosi darbuotojų aktyvumu ir noru prisidėti. Pats ką tik daviau kraujo ir jaučiuosi puikiai. Tai tikrai ne paskutinis kartas kai bendradarbiaujame su Kraujo centru, visuomet laukiame jų sugrįžtant”, – kalbėjo „Kautros” generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Ligoninėje kraujo reikia kasdien: sudėtingų širdies, neurochirurginių operacijų metu, traumas patyrusiems pacientams, po gimdymo nukraujavusioms moterims, kraujo ir onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams bei suaugusiems. Tačiau kraujo donorystė naudinga ir paties donoro sveikatai, nes skatina ląstelių atsinaujinimą ir stiprina imuninę sistemą. Įrodyta, kad jei reguliariai kraujo duodantis žmogus staiga nukraujuoja, jo organizmas greičiau reaguoja į kraujo netekimą.

Aktyvūs donorai tvirtina, kad davę kraujo jaučiasi lyg ant sparnų, be to, jie rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Be abejo, kraujo davimas turi ne tik fiziologinį poveikį – juk ką reiškia žinoti, kad sunkiai sergančiam žmogui padovanojai viltį pasveikti!

„Kautros” autobusams aukščiausias įvertinimas

Šiandien įmonėje apsilankė iš įvairių šalies transporto srities specialistų sudaryta komisija ir įvertino „Kautros” autobusus aukščiausia – keturių žvaigždučių kategorija. Vertinimui buvo pristatyti 20 autobusų iš Kauno, Vilniaus bei Alytaus filialų.

 „Džiaugiuosi, kad „Kautra” būdama viena iš pirmaujančių keleivių vežėjų Lietuvoje palaiko autobusų klasifikavimo idėją ir kasmet įvertina savo transporto priemonių kokybę. Smagu vertinti gražius ir prižiūrėtus autobusus. Matosi, kad vairuotojai nuoširdžiai rūpinasi savo transporto priemonėmis“, – pasakojo asociacijos „Linava“ Keleivinio transporto skyriaus vadovas Jevgenij Stolovickij.

Aukščiausiai įvertinti autobusai važiuoja tiek reguliariaisiais tarpmiestiniais reisais visoje Lietuvoje, tiek užsakomaisiais reisais. Tad keliones jais gali išbandyti kiekvienas norintis.

„Didžiuojamės, kad keleiviams galime pateikti aukščiausio lygio transporto priemones. Klasifikuojame autobusus, net tik dėl oficialaus įvertinimo, bet ir dėl to, kad kasmet galėtume pasitikrinti kur esame, kad išlaikytume aukštą lygį”, – kalbėjo UAB „Kautra” generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Kam skiriamas didžiausias dėmesys vertinant autobusus?

Lietuvoje autobusai kol kas vertinami trijų bei keturių žvaigždučių kategorija. Esminis skirtumas matyti tik įlipus į autobusą – keturių žvaigždučių transporto priemonės salonas atrodo erdvesnis. Aukštesnės kategorijos standartinio ilgio autobuse maksimalus sėdimų vietų eilių skaičius – 12, o trijų žvaigždučių – 13. Atrodytų, nedidelis vieną sėdynių eilę išėmus susidaręs vietos rezervas leidžia keleiviams važiuoti žymiai patogiau. Tarpai tarp sėdimų vietų keturių žvaigždučių autobuse turi būti ne mažesni kaip 83 centimetrai, trijų žvaigždučių – 77 centimetrai. Didesniu kampu atsilenkiančios sėdynės taip pat užtikrina keleiviams patogesnį važiavimą bei geresnį poilsį.

Keturių žvaigždučių autobuse privalomos ir reguliuojamos atramos kojoms, sėdynės jame persistumia link praėjimo tako. Aukščiausios kategorijos autobuse privalo būti vaizdo sistema, įrenginys karštiems gėrimams, atsilenkiantys staliukai.

Keleivių saugumui užtikrinti keturių žvaigždučių autobuse turi būti papildomos stabdžių sistemos: retarderis bei stabdžių antiblokavimo sistema (ABS). Tiek trijų, tiek keturių žvaigždučių kategorija įvertintuose autobusuose privalomi oro kondicionieriai, nepriklausomas nuo variklio ir su automatiniu temperatūros reguliavimu šildymas, priemonės prieš langų rasojimą, apsauga nuo saulės, pneumatinė, mišri bei pneumatinė autobuso pakaba.

Transporto priemonėse taip pat privaloma garso įranga, mikrofonai, radijas, magnetofonas arba CD grotuvas, šaldytuvas, praustuvas, lemputės individualiam skaitymui, lentynos rankiniam bagažui salono viduje. Keturių žvaigždučių autobuse daugiau vietos turi būti skiriama keleivių bagažui susidėti (trijų žvaigždučių – 120, keturių – 150 dm3/kel.).

„Kautra” įsigijo du naujus dviaukščius autobusus

UAB „Kautra“ prieš vasaros sezoną įsigijo du dviaukščius, žmonėms su judėjimo negalia pritaikytus „Setra 431 DT“ autobusus. Tai – pirmosios tokios transporto priemonės Lietuvoje.

„Dviaukščiai autobusai – tarsi miesto žemagrindžiai, laiptelių patekti į jų saloną nėra. Mūsų užsakymu vokiečių gamintojai ties durimis sumontavo atlenkiamą rampą, kad žmonėms su neįgaliųjų vežimėliais būtų nesudėtinga įvažiuoti į autobuso saloną“, – sako bendrovės „Kautra“ generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Be to, prie autobuso durų įrengtas specialus mygtukas, kurį paspaudę žmonės su negalia galės išsikviesti vairuotoją. Toks pats vairuotojo iškvietimo mygtukas yra ir salono viduje.

Žmonių su negalia patogumui paplatintos autobuso durys, salone sumontuota tvirtinimo sistema vežimėliui. Papildoma įranga vienam autobusui perdaryti vežėjams atsiėjo apie septynis tūkstančius eurų.

„Setra 431 DT“ salone – 76 itin patogios sėdimos vietos. Sėdynės sumontuotos vadinamuoju šachmatiniu principu, kad aplinkos vaizdus galėtų matyti ne tik prie lango sėdintis keleivis. Pirmajame aukšte įrengti dveji laiptai patekti į antrąjį autobuso aukštą, taip pat tualetas. Vežėjai juo naudotis keleiviams žada leisti be apribojimų.

„Keleiviai neretai skundžiasi, kad vairuotojai ne visada leidžia naudotis autobuse įrengtais tualetais. Užtikriname, kad mūsų autobusuose tualetais galės naudotis visi. Tokia galimybė ypač svarbi šeimoms su vaikais, senjorams“, – kalba L. Skardžiukas.

Žmonės, turintys judėjimo negalią, labai patenkinti, kad ir Lietuvoje pagaliau atsirado autobusų, kuriais jie galės keliauti savarankiškai, be aplinkinių pagalbos.

„Iki šiol žmones, judančius neįgaliojo vežimėlyje, į tarpmiestinių autobusų saloną vairuotojams ar kitiems pagalbininkams tekdavo įnešti ant rankų. Įvažiuoti į naujuosius autobusus nesudėtinga. Džiaugiamės, kad nuo šiol ir mes galėsime realizuoti savo teisę keliauti“, – sako Lietuvos žmonių su negalia sąjungos projektų koordinatorė Ginta Žemaitaitytė.

Kaip jau įprasta įsigyjamuose autobusuose, „Setra 431 GT“ veiks bevielis internetas, bus galima prisijungti prie „Media centro“. „Įlipę į autobusą, keleiviai turės galimybę savo telefonu, planšete ar kompiuteriu per bevielį tinklą prisijungti prie autobuse veikiančio „Media centro“, kur ras naujausius kino filmus, muzikos albumus bei elektroninius žurnalus. Kiekvienas keleivis galės naudotis jam patikusiu „Media centro“ turiniu nemokamai“, – sako L. Skardžiukas.

„Setra 431 DT“ sumontuotas Euro 6 standartų reikalavimus atitinkantis 375 kW „Mercedes Benz“ variklis, automatizuota mechaninė aštuonių pavarų dėžė.

Autobuse gausu modernių saugumo sistemų. Tai – adaptyvi pastovaus greičio palaikymo sistema, užtikrinanti saugų atstumą iki priekyje važiuojančios transporto priemonės, taip pat pagalbinė nukrypimo nuo važiuojamosios kelio juostos įspėjimo sistema. Šios sistemos vaizdo kamera fiksuoja kelio linijas ir įspėja vairuotoją, jei netyčia kertama kelio linija, neparodžius posūkio signalo.

Pasak vežėjų, tai – pirmieji, tačiau tikrai ne paskutiniai žmonėms su judėjimo negalia pritaikyti tarpmiesčio autobusai. Ateityje planuojama sulaukti lėšų autobusams perdaryti iš Europos Sąjungos fondų.

Neįgaliesiems pritaikytus tarpmiesčio autobusus vežėjai žada pažymėti specialiais ženklais.

Parengta pagal www.ebus.lt

Moksleiviai lankėsi „Kautroje”

Šią savaitę „Kautroje“ lankėsi Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos septintokai. Dalyvaudami profesinio veiklinimo projekte, moksleiviai galėjo iš arčiau susipažinti su įmonės veikla.

„Manau, kad vaikams labai naudinga pamatyti įmonės darbą iš arti. Keliaudami autobusais nematome, kiek daug reikia padaryti iki to, kad autobusas atvyktų į stotį. Labai gerai kartais išeiti iš mokyklos aplinkos, atitrūkti nuo pamokų ir pamatyti tokios didelės kompanijos vidų iš arti. Galbūt kažkam tai buvo ta diena, kuri įkvėps ateityje rinktis vairuotojo darbą“, – kalbėjo mokytoja Ineta.

Moksleiviai susitikimo metu susipažino su skirtingais įmonės skyriais – nuo remonto dirbtuvių iki autobusų nuomos skyriaus. Pastarajame septintokai sužinojo, kiek autobusų nuomojama įmonėje, kokie autobusai yra populiariausi, kokiu autobusu keliauja rinktinės krepšininkai ir kt.. Aplankę dispečerinę septintokai susipažino su vairuotojų darbo organizavimo principais, pabendravo su į reisus vykstančiais vairuotojais. Pakeliui į remonto dirbtuves kartu su vairuotoju nuplovė autobusą teritorijoje esančioje plovykloje. Remonto dirbtuvėse moksleiviai apžiūrėjo tvarkomus autobusus, pabendravo su šaltkalviais. Ypatingą septintokų dėmesį patraukė rekonstruojamas senasis PAZ 672 autobusas.

„Visuomet laukiame moksleivių „Kautroje“. Tai puiki proga pamatyti visą mūsų „virtuvę“ iš vidaus. Nežinia, galbūt kažkuris iš šiandien apsilankiusių moksleivių ateityje dirbs mūsų įmonėje“, – kalbėjo įmonės generalinis direktorius Linas Skardžiukas.